Desery
Sernik na zimno
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki: 300 ml śmietanki 36%,
150 g mielonego twarogu półtłustego,
150 g mascarpone Buona,
1 opakowanie żelatyny do...
Przygotowanie: Ubij śmietankę na sztywno, następnie dodaj do niej twaróg, cukier i mascarpone, miksuj do połączenia się składników....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Ubij śmietankę na sztywno, następnie dodaj do niej twaróg, cukier i mascarpone, miksuj do połączenia się składników....
PARMEZANOWE LODY
30.11.-0001
60 minut
4 osoby
Składniki: 6 jaj,
85 g sera Parmiggiano Reggiano ChNP,
¼ litra syropu cukrowego*,
½ litra kremówki. ...
Przygotowanie: Wymieszaj i lekko ubij jajka. Dodaj starty ser, syrop cukrowy i kremówkę. Ugotuj całość tak, by ser całkowicie się...
Czytaj więcej
85 g sera Parmiggiano Reggiano ChNP,
¼ litra syropu cukrowego*,
½ litra kremówki. ...
Przygotowanie: Wymieszaj i lekko ubij jajka. Dodaj starty ser, syrop cukrowy i kremówkę. Ugotuj całość tak, by ser całkowicie się...
TORTA TENERINA
30.11.-0001
45 minut
3 osoby
Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru, 100 g masła, 50 g mąki pszennej, 4 jaja, szczypta soli. ...
Przygotowanie:
Zaczynamy od połamania czekolady i rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy masło...
Czytaj więcej
Przygotowanie:
Zaczynamy od połamania czekolady i rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy masło...
ciambelle al vino
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
1 szklankę dowolnego włoskiego wina,
3 szklanki mąki,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
1/3 szklanki cukru (na posypkę),
1/2...
Przygotowanie: Wino przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz olej i mieszamy, aż do momentu połączenia się składników. Dodajemy...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Wino przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz olej i mieszamy, aż do momentu połączenia się składników. Dodajemy...
Sebadas
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
70 ml oliwy z oliwek Oleificio Salvadori,
1 jajko,
0,5 kg mąki
0,5 kg sera Pecorino Agriform,
skórka z cytryny,
70...
Przygotowanie: Sól mieszamy z wodą, a następnie stopniowo dodajemy miksturę do mąki oraz smalec, cały czas zagniatając, aż do...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Sól mieszamy z wodą, a następnie stopniowo dodajemy miksturę do mąki oraz smalec, cały czas zagniatając, aż do...
Maritozzi - Rzymskie bułeczki
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
500 g mąki,
80 g cukru,
25 g świeżych drożdży,
80 g masła,
250 g mleka,
1 jajo,
2 żółtka,
szczypta soli,
1...
Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn – drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru oraz łyżeczką...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn – drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru oraz łyżeczką...
Lody tiramisu
30.11.-0001
5 minut
4 osoby
Składniki:
250 g śmietany kremówki 36%,
200 g mascarpone Castelli,
250 ml mleka,
4 łyżki cukru,
1 cukier z prawdziwą wanilią
1...
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy ze śmietanką (ma być gorące, nie wrzące). W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem, stopniowo...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy ze śmietanką (ma być gorące, nie wrzące). W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem, stopniowo...
Pancakesy z ricottą
30.11.-0001
20 minut
3 osoby
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
250 g sera ricotta Castelli,
2 jaja,
½ szklanki mleka,
1 łyżka cukru z prawdziwą...
Przygotowanie: Mikserem łączymy ricottę, jaja, cukier i mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość dokładnie. Gdyby masa...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Mikserem łączymy ricottę, jaja, cukier i mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość dokładnie. Gdyby masa...