ciambelle al vino
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 1 szklankę dowolnego włoskiego wina,
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki cukru (na posypkę),
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju.
Przygotowanie:
Wino przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz olej i mieszamy, aż do momentu połączenia się składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Z ciasta tworzymy długi wałek, a następnie odcinamy około 8-centymetrowe fragmenty i łączymy je w kółko. Jedną część ciastek zanurzamy w miseczce cukru, a następnie przekładamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 18- stopni przez około 40 minut. Gotowe!