język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Sery włoskie i francuskie

Doskonałe sery włoskie i francuskie

Trudno wyobrazić sobie włoską kuchnię bez serów. To właśnie one stanowią ważny dodatek w wielu daniach, a często grają wręcz pierwsze skrzypce w deserach. Najpopularniejsze włoskie sery od lat doceniane są nie tylko przez Włochów, ale i przez cały świat. Globalizacja włoskich serów niestety doprowadziła też do spadku jakości. Warto jednak pamiętać, że wciąż można kupować oryginalne, włoskie sery u źródła. North Coast jako dystrybutor włoskich produktów w Polsce dba o to, by nasi rodacy również mogli korzystać z doskonałej jakości znanej mieszkańcom Italii.

Najpopularniejsze sery włoskie

Wśród serów włoskich niewątpliwie jednym z popularniejszych jest Parmigiano Reggiano, w Polsce nazywany parmezanem. Warto wiedzieć, że ta odmiana sera jest znana we włoskiej kuchni od czasów średniowiecza. Parmigiano Reggiano jest chroniony nazwą pochodzenia DOP. Produkuje się go w Parmie, a także w Reggio nel’Emilia. To typ sera twardego, który często jest serwowany jako dodatek do makaronów, sałatek czy mięsa.

Kolejnym popularnym w Italii serem jest oczywiście mozzarella włoska. Co ciekawe, Włosi wyróżniają dwa typy tego sera. Mozzarella buffala to ser produkowany z mleka bawolego. Mozzarella burrata to z kolei ser produkowany z mleka krowiego i śmietany. Burrata jest nieco bardziej kremowa i delikatna w smaku. Można serować ją jako samodzielne danie, polaną oliwą. Włosi często podają burratę z grzankami oraz ze świeżymi pomidorami.

Wśród włoskich produktów premium popularne są również sery Grana Padano. To też sery twarde, konsystencją przypominające parmezan. Od Parmigiano Reggiano różnią się jednak czasem dojrzewania oraz użyciem konserwantu (lizozymu), który zapobiega tworzeniu się kultur bakterii w czasie, gdy ser dojrzewa.

Mascarpone to włoski ser wywodzący się z Lombarii. Bardzo często stosuje się go w deserach, zwłaszcza w popularnym tiramisu. Wpływ na popularność mascarpone niewątpliwie ma jego kremowość i śmietankowy smak. Mascarpone bardzo często bywa podstawą kremów do tortów i tart.

Marki
Facebook Instagram