Maritozzi - Rzymskie bułeczki
- 500 g mąki,
- 80 g cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 80 g masła,
- 250 g mleka,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- skóra otarta z 1 świeżej, ekologicznej pomarańczy.
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn – drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki, odstawić na 10 minut. W dużej misce mieszamy pozostałą mąkę, rozpuszczone masło, jajo, żółtka, resztę ciepłego mleka, sól, cukier oraz skórki pomarańczy. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy masę aż do uzyskania elastycznego ciasta – powinno odchodzić od rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie wyrabiamy z ciasta małe bułeczki, następnie odstawiamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny – powinny nieco wyrosnąć. Po tym czasie pieczemy bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Bułeczki studzimy.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Bułeczki nacinamy na środku nożem, następnie środek wypełniamy ubitą śmietaną. Podajemy od razu.