Przepisy
Calzone
30.11.-0001
50 minut
2 osoby
Składniki:
500 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
250 ml mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki...
Przygotowanie: Przygotowanie ciasta do calzone rozpoczynamy od wykonania zaczynu. W tym celu podgrzewamy połowę mleka (ale uwaga – ma być ciepłe,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie ciasta do calzone rozpoczynamy od wykonania zaczynu. W tym celu podgrzewamy połowę mleka (ale uwaga – ma być ciepłe,...
Frittata
30.11.-0001
25 minut
2 osoby
Składniki:
6 jaj,
1 mała cebula,
garść świeżego lub mrożonego szpinaku,
duża łyżka szczypiorku,
garść zielonego groszku,
1 ząbek...
Przygotowanie: Przygotowanie frittaty rozpoczynamy od rozmieszana jaj z mlekiem i przyprawami, dodajemy do tego połowę startego sera Parmigiano...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie frittaty rozpoczynamy od rozmieszana jaj z mlekiem i przyprawami, dodajemy do tego połowę startego sera Parmigiano...
Szparagi z Parmigiano Reggiano i Prosciutto Crudo
30.11.-0001
15 minut
4 osoby
Składniki: Pęczek szparagów, Opakowanie Prosciutto Crudo, 50 g sera Parmigiano Reggiano, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy. ...
Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę i gotujemy do miękkości. Ugotowane smarujemy oliwą, doprawiamy solą...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę i gotujemy do miękkości. Ugotowane smarujemy oliwą, doprawiamy solą...
Focaccia
30.11.-0001
60 minut
4 osoby
Składniki:
400 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży,
200 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
sól...
Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej...
jesienna sałatka
30.11.-0001
10 minut
2 osoby
Składniki:
400 g rukoli,
2 figi,
6 plastrów Prosciutto Crudo,
2 łyżki miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki octu...
Przygotowanie: Mozzarellę kroimy na drobne kawałki. Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Na talerzu układamy rukolę, skrapiamy ją sosem...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Mozzarellę kroimy na drobne kawałki. Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Na talerzu układamy rukolę, skrapiamy ją sosem...
ciambelle al vino
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
1 szklankę dowolnego włoskiego wina,
3 szklanki mąki,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
1/3 szklanki cukru (na posypkę),
1/2...
Przygotowanie: Wino przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz olej i mieszamy, aż do momentu połączenia się składników. Dodajemy...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Wino przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz olej i mieszamy, aż do momentu połączenia się składników. Dodajemy...
Sebadas
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
70 ml oliwy z oliwek Oleificio Salvadori,
1 jajko,
0,5 kg mąki
0,5 kg sera Pecorino Agriform,
skórka z cytryny,
70...
Przygotowanie: Sól mieszamy z wodą, a następnie stopniowo dodajemy miksturę do mąki oraz smalec, cały czas zagniatając, aż do...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Sól mieszamy z wodą, a następnie stopniowo dodajemy miksturę do mąki oraz smalec, cały czas zagniatając, aż do...
Sałatka panzanella
30.11.-0001
15 minut
2 osoby
Składniki:
2-3 kawałki czerstwego chleba (np. ciabatty),
2 duże, dojrzałe pomidory lub 3 mniejsze,
1 czerwona cebula,
1 zielony...
Przygotowanie: Chleb kroimy na mniejsze kawałki, następnie podprażamy na suchej patelni do czasu, aż uzyskamy grzanki. Kroimy pomidory na mniejsze...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Chleb kroimy na mniejsze kawałki, następnie podprażamy na suchej patelni do czasu, aż uzyskamy grzanki. Kroimy pomidory na mniejsze...