Focaccia
30.11.-0001
60 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 400 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- sól gruboziarnista do posypania focacci,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- czarne oliwki,
- suszone pomidory,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn:
W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej misce mieszamy pozostałą wodę z mąką, solą i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut aż będzie elastyczne. Następnie odstawiamy je w misce do podwojenia objętości (będzie to trwało 1,5-2 h).
Po tym czasie ciasto wyciągamy, wyrabiamy je ponownie i odstawiamy na pół godziny. Następnie wykładamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy na wierzch czarne oliwki i suszone pomidory, posypujemy ciasto świeżym rozmarynem oraz solą gruboziarnistą. Na koniec polewamy ciasto 2 łyżkami oliwy z oliwek. Focaccię pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Do tego przepisu wykorzystaj