Przepisy
Makaron z suszonymi pomidorami
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki:
1 opakowanie makaronu Festaiola Pappardelle 250 g
10 połówek pomidorów suszonych z oleju - 100 g
6 łyżek oleju ze...
Przygotowanie: Makaron najlepiej jest gotować na końcu i podawać jeszcze gorący prosto z garnka, dlatego też zaczynamy od zrobienia sosu. Sześć...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Makaron najlepiej jest gotować na końcu i podawać jeszcze gorący prosto z garnka, dlatego też zaczynamy od zrobienia sosu. Sześć...
Pancakesy z ricottą
30.11.-0001
20 minut
3 osoby
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
250 g sera ricotta Castelli,
2 jaja,
½ szklanki mleka,
1 łyżka cukru z prawdziwą...
Przygotowanie: Mikserem łączymy ricottę, jaja, cukier i mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość dokładnie. Gdyby masa...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Mikserem łączymy ricottę, jaja, cukier i mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość dokładnie. Gdyby masa...
Fettuccine ze świeżymi pomidorami
13.08.2019
20 minut
4 osoby
Składniki:
500 g świeżych pomidorów
1 duża garść liści świeżej bazylii
75 ml oliwy extra vergine
120 g twardego sera...
Przygotowanie: Pomidory pokroić na większe kawałki, wyjąć gniazda nasienne. Pomidory przełożyć do szklanego naczynia, dodać połowę listków...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Pomidory pokroić na większe kawałki, wyjąć gniazda nasienne. Pomidory przełożyć do szklanego naczynia, dodać połowę listków...
Torta Pasqualina
30.11.-0001
60 minut
4 osoby
Składniki: Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej,
1 jajo,
100 g zimnego masła,
szczypta soli.
+ opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej...
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z jajem i pokrojonym, schłodzonym masłem. Wyrabiamy kruche ciasto; jeśli jest zbyt suche, dodajemy 2-3 łyżki zimnej...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z jajem i pokrojonym, schłodzonym masłem. Wyrabiamy kruche ciasto; jeśli jest zbyt suche, dodajemy 2-3 łyżki zimnej...
RISOTTO ZE SZPARAGAMI I PESTO
04.06.2019
30 minut
4 osoby
Składniki:
ryż Arborio Riso Gallo - ok. 250 g
szalotka - 1 szt
oliwa Salvadori - ok. 3 łyżki
wino białe, wytrawne - 1/3...
Przygotowanie: Na patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę - musi być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona. Dodaj ryż,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Na patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę - musi być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona. Dodaj ryż,...
gruszka z Zabaglione
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
4 gruszki,
100 g orzechów włoskich,
3 łyżki miodu,
2 łyżki rodzynek,
¼ łyżeczki cynamonu,
100 ml wina...
Przygotowanie: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy z nich gniazdka i lekko wydrążamy środek. Orzechy i rodzynki kroimy na drobne kawałki,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy z nich gniazdka i lekko wydrążamy środek. Orzechy i rodzynki kroimy na drobne kawałki,...
Torta di mele
30.11.-0001
120 minut
6 osoby
Składniki:
300 g mąki pszennej,
3 jaja,
100 g masła,
130 g cukru,
1 cukier z prawdziwą wanilią,
150 ml mleka,
skóra starta...
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, by nieco namiękły. Ucieramy masło z cukrem oraz z cukrem...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, by nieco namiękły. Ucieramy masło z cukrem oraz z cukrem...
Gelato di riso
30.11.-0001
180 minut
3 osoby
Składniki:
80 g ryżu do risotto (taki będzie najbardziej klejący),
500 ml mleka (może być ryżowe),
1 cukier z prawdziwą wanilią,
50 g...
Przygotowanie: Ryż gotujemy na mleku do miękkości. Żółtka ubijamy z cukrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Ryż gotujemy na mleku do miękkości. Żółtka ubijamy z cukrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą...