Przekąski (antipasti)
letnia sałatka z kozim serkiem
30.11.-0001
15 minut
2 osoby
Składniki:
300 g świeżych truskawek,
1 łyżka octu balsamicznego Venturini Baldini,
3 łyżki oliwy z oliwek,
200 g świeżego...
Przygotowanie: Przygotowanie jest bardzo proste - szpinak i truskawki dokładnie myjemy. Z truskawek usuwamy gniazda, a następnie kroimy w je...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie jest bardzo proste - szpinak i truskawki dokładnie myjemy. Z truskawek usuwamy gniazda, a następnie kroimy w je...
portobello z gorgonzolą
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki:
6 pieczarek portobello,
80 g sera Gorgonzola,
5 łyżek oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki świeżej posiekanej natki...
Przygotowanie: Do miski dodajemy oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie myjemy, odcinamy nóżki...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Do miski dodajemy oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie myjemy, odcinamy nóżki...
PIADA WRAPS
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki:
4 piady,
1 opakowanie rukoli,
8 łyżek oliwy z oliwek Oleificio Salvadori,
1 cytryna,
200 g serka Burrata Nonno Nanni,
250 g...
Przygotowanie: Rukolę skrapiamy oliwą z oliwek (2 łyżeczki) i sokiem z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Serek wkładamy do...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Rukolę skrapiamy oliwą z oliwek (2 łyżeczki) i sokiem z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Serek wkładamy do...
Sfincione
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki:
500 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
300 g ciepłej wody,
25 ml oliwy z oliwek,
łyżeczka soli,
łyżeczka...
Przygotowanie: W 150 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Z pozostałej mąki,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: W 150 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Z pozostałej mąki,...
Szparagi z Parmigiano Reggiano i Prosciutto Crudo
30.11.-0001
15 minut
4 osoby
Składniki: Pęczek szparagów, Opakowanie Prosciutto Crudo, 50 g sera Parmigiano Reggiano, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy. ...
Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę i gotujemy do miękkości. Ugotowane smarujemy oliwą, doprawiamy solą...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę i gotujemy do miękkości. Ugotowane smarujemy oliwą, doprawiamy solą...
Focaccia
30.11.-0001
60 minut
4 osoby
Składniki:
400 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży,
200 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
sól...
Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej...
Kanapka z serkiem kozim, szynką parmeńską i figami
30.11.-0001
15 minut
2 osoby
Składniki: Roladka kozia Szynka parmeńska Ocet balsamiczny Rukola ...
Przygotowanie: Sezon na figi rozpoczyna się od połowy września. To dobry moment, by przyrządzić sobie przepyszną kanapkę z kozim twarożkiem,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Sezon na figi rozpoczyna się od połowy września. To dobry moment, by przyrządzić sobie przepyszną kanapkę z kozim twarożkiem,...
Chleb z pesto
25.07.2020
90 minut
4 osoby
Składniki:
450 g mąki pszennej,
1 szklanka ciepłej wody,
½ szklanki mleka,
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka...
Przygotowanie: Podgrzewamy mleko (uwaga – ma być ciepłe, nie gorące!), następnie rozpuszczamy w nim łyżeczkę cukru, drożdże...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Podgrzewamy mleko (uwaga – ma być ciepłe, nie gorące!), następnie rozpuszczamy w nim łyżeczkę cukru, drożdże...