SURGITAL
![](/files/1980525793/logo47.jpg)
SURGITAL to rodzinna firma Państwa Bacchini założono w 1980 roku w miejscowości Lavezzola w samym sercu regionu Emilla Romania, słynącego z produkcji świeżych makaronów. Dzisiaj, Surgital jest niekwestionowanym liderem w produkcji świeżych, głęboko mrożonych makaronów, mrożonych sosów i gotowych dań dla restauracji, barów i firm cateringowych.
Zapraszamy do odwiedzenia nowego serwisu internetowego marki SURGITAL, na którym m. in. jest możliwość w realnym czasie porozmawiać z jednym z szefów kuchni Surgital.
![](/cache/files/1980525793/logo48---w-150.jpg)
Laboratorio Tortellini to najpopularniejsza i najbardziej wydajna linia z pośród wszystkich lini Surgital, nastawiona na produkcję świeżych, jakościowych, głęboko mrożonych makaronów. W ofercie można znaleźć całą gamę nadziewanych ravioli i tortelli, makarony krótkie jak garganelli czy orecchiette, makarony długie takie jak pappardelle czy tagliolini. Ponadto doskonałe ziemniaczane gnocchi.
![](/cache/files/1980525793/logo49---w-150.jpg)
Divine Creazioni to świeży, głęboko zamrożony makaron, dedykowany wszystkim tym którzy poszukują autentycznych, tradycyjnych smaków i doceniają najwyższą jakość oryginalnego włoskiego makaronu.
Linia DC prezentuje wszystkie walory produktu świeżego, przygotowanego ręcznie. Każdy z makaronów tego samego rodzaju posiada unikatową formę. Do produkcji DC używa się najwyższej jakości wyselekcjonowanych składników nie spotykanych przy produkcji makaronów Laboratorio Tortelini. W szerokiej gamie makaronów DC możemy odnaleźć makarony nadziewane serem ricotta z bawolego mleka, truflami czy muszlami Św. Jakuba (przegrzebki).
![](/cache/files/1980525793/logo50---w-150.jpg)
Pastasi Soluzioni Express to nowa linia wstępnie podgotowanych makaronów do szybkiego przygotowania opracowana przez Surgital. PSE reprezentuje najwyższą jakość wśród konkurencji dzięki zastosowanej metodzie wstępnego podgotowywania na przemian w wodzie i na parze. Dzięki mieszanej technice podgotowania w znacznej mierze redukuje się absorpcje wody przez co makaron osiąga:
- skrócony, średnio do ok. 1 min ( wrzątek) czas gotowania
- jednolity i nienaruszony wygląd ( bark zmarszczeń i plam)
- odpowiednią twardość „al dente”
- charakterystyczny dla produktów świeżych zapach
- większą opłacalność, ponieważ wydajność jest większa kiedy mniejsza absorpcja wody podczas podgotowywania.
![](/cache/files/1980525793/logo51---w-150.jpg)
FIORDIPRIMI to linia gotowanych dań na bazie makaronów Laboratorio Tortellini głęboko zamrożonych przeznaczonych do szybkiego przygotowania w kuchence mikrofalowej. Doskonałe dla małej gastronomii.
Sugosi to zestaw wyśmienitych sosów w formie kostek. Sosy Sugosi są bardzo praktyczne i wyjątkowo smaczne, ponieważ produkowane są według specjalnej receptury, bez konieczności pasteryzacji lub sterylizacji przetworów bezpośrednio po przegotowaniu lub przyrządzeniu. To prawdziwa rewolucja w kuchni i wielki przełom w przygotowywaniu sosów. Sosy dostępne są w odmianach starannie wybranych spośród bardzo bogatej tradycji kulinarnej Włoch. Nie tylko smakują doskonale same w sobie, ale stanowią również idealną bazę do przygotowywania bardziej wykwintnych dań. Można je bez problemu rozmrażać na patelni, na parze, kuchence mikrofalowej lub w chłodziarce