Włoskie produkty dla osób z nietolerancją
Mozzarella bez laktozy – włoskie produkty dla osób z nietolerancją
Warto wiedzieć, że o ile sery żółte nie zawierają laktozy, tak już np. mozzarella buffala czy mozzarella burrata mogą ją zawierać. Przy wybieraniu produktów warto więc zwrócić uwagę na napis „bez laktozy”. North Coast sprowadza do Polski doskonałą mozzarellę bez laktozy, co niewątpliwie jest dobrą wiadomością dla osób nietolerujących tego enzymu. Nie da się ukryć, że mozzarella stanowi ważny element kuchni włoskiej. To dzięki niej można przygotować znakomitą pizzę albo sałatkę caprese. Mozzarella jest też składnikiem włoskich dań z makaronami (w tym na przykład lasagne), a ponadto często dodaje się ją do sałatek czy bruschetty, czyli podpiekanych grzanek z pomidorami oraz bazylią.
Mascarpone bez laktozy
Włoski serek mascarpone bez laktozy to produkt, na który czekało wiele osób. Nic dziwnego – tylko z mascarpone da się przygotować tak znakomite, rozpływające się w ustach kremy do ciast. Mascarpone stanowi podstawę tiramisu, czyli włoskiego deseru. Przygotowuje się go z podłużnych biszkoptów, jaj, serka mascarpone, likieru Amaretto, kawy espresso oraz kakao. To jeden z najbardziej znanych deserów w kuchni włoskiej, a teraz śmiało mogą zajadać się nim również te osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy.