Torta alla ricotta
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 jaja,
- 200 g ricotty,
- 100 g masła,
- 140 g cukru,
- starta skórka z 1 ekologicznej cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przed rozpoczęciem prac warto przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenie, a także roztopić masło. Jaja ubijamy z cukrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Dodajemy skórkę startą z 1 cytryny oraz masło, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy ricottę i dalej mieszamy do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy mąkę łyżka po łyżce, ubijając całość razem. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Do tego przepisu wykorzystaj