Sernik z malinami
Spód:
- 160 g ciasteczek kruchych,
- 30 g masła,
Masa serowa:
- 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego,
- 200 g mascarpone
- 150 ml śmietany 36%,
- śmietan-fix,
- 7 łyżek cukru pudru,
- 250 g malin,
- kilkanaście podłużnych biszkoptów Savoiardi,
- 1 łyżka żelatyny.
Przygotowanie:
Kruche ciastka mielimy w blenderze, mieszamy z masłem i wylepiamy nimi spód tortownicy o szerokości 20 cm. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy na chwilę. Miksujemy twaróg półtłusty z 4 łyżkami cukru pudru, mascarpone i zmiksowanymi malinami (zostawiamy kilka malin do dekoracji). Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej łyżkę masy śmietanowej, mieszamy, następnie mieszamy żelatynę z całą masą.
Boki tortownicy obkładamy podłużnymi biszkoptami. Gotową masę wylewamy do tortownicy. Ubijamy śmietanę 36% z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem na sztywną masę. Dekorujemy wierzch; z części masy możemy wycisnąć małe rozety. Na koniec dekorujemy ciasto świeżymi malinami oraz świeżą miętą. Sernik odstawiamy do lodówki na noc, by stężał.