Sernik korzenny
Spód:
- 200 g ciasteczek imbirowych Annas,
- 50 g masła
Masa sernikowa:
- 700 g twarogu sernikowego,
- 3 jaja,
- 150 g drobnego cukru,
- 130 g śmietany kremówki 36%,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Karmel na wierzch:
- ½ szklanki cukru,
- 1 duża łyżka masła,
- ½ szklanki kremówki.
Przygotowanie:
Spód ciasta
Ciasteczka Annas przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
Masa sernikowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, jaja, cukier, kremówkę, przyprawę do piernika, budyń oraz ekstrakt z wanilii miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie całość przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy masę i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Sernik pieczemy przez godzinę.
Jeśli chcecie uzyskać gładki wierzch, warto piec sernik w tzw. „kąpieli wodnej”.
Karmel
Cukier podgrzewamy na patelni aż zacznie brązowieć. Uwaga, podgrzewamy cukier na małym ogniu i robimy to ostrożnie – inaczej przypali się i będzie gorzki w smaku. Dopóki nie rozpuści się, nie mieszamy go, inaczej w karmelu pozostaną grudki. Następnie dodajemy masło oraz śmietankę, mieszamy całość i odstawiamy do wystygnięcia.
Na wystudzony sernik wylewamy karmel. Wierzch możemy dodatkowo udekorować orzechami i np. karmelizowanym mango