Serniczki z ricotty
10.08.2020
150 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- pół szklanki migdałów
- garść daktyli,
- 3 łyżki płatków owsianych
- 400 g sera ricotta Nuova Castelli,
- 3 łyżki cukru pudru,
- ziarenka z 1 laski wanilii.
Przygotowanie:
Serniczki z ricotty to lekki deser dla całej rodziny.
Przygotowanie spodu:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około godzinę – w tym czasie namiękną. Gotowe odsączamy, przekładamy do miski razem z migdałami i płatkami owsianymi i miksujemy całość blenderem na wysokich obrotach. Uzyskamy lepką masę, którą można przełożyć do szklanek. Szklanki przekładamy do lodówki na około 2 godziny – po tym czasie spód nieco stężeje.
Przygotowanie masy sernikowej:
Schłodzoną ricottą miksujemy z cukrem pudrem i wanilią. Przekładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi owocami. Można również delikatnie posypać je gorzkim kakao. Serniczki podajemy schłodzone, prosto z lodówki.
Do tego przepisu wykorzystaj