język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Serniczki z ricotty

10.08.2020 150 minut 4 osoby
Składniki:
  • pół szklanki migdałów
  • garść daktyli,
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 400 g sera ricotta Nuova Castelli, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • ziarenka z 1 laski wanilii.

Przygotowanie:

Serniczki z ricotty to lekki deser dla całej rodziny.

Przygotowanie spodu:

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około godzinę – w tym czasie namiękną. Gotowe odsączamy, przekładamy do miski razem z migdałami i płatkami owsianymi i miksujemy całość blenderem na wysokich obrotach. Uzyskamy lepką masę, którą można przełożyć do szklanek. Szklanki przekładamy do lodówki na około 2 godziny – po tym czasie spód nieco stężeje.

Przygotowanie masy sernikowej:

Schłodzoną ricottą miksujemy z cukrem pudrem i wanilią. Przekładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi owocami. Można również delikatnie posypać je gorzkim kakao. Serniczki podajemy schłodzone, prosto z lodówki.

Do tego przepisu wykorzystaj
Marki
Facebook Instagram