Panna cotta
- 400 ml śmietany kremówki 36%,
- 2,5 łyżki cukru,
- 1 łyżka żelatyny,
- 3 łyżki wody
- ziarna z 1 laski wanilii.
- Sos:
- 200 g truskawek i malin,
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy w garnuszku śmietanę kremówkę, dodajemy cukier i ziarna wanilii, mieszamy całość do rozpuszczenia się cukru. Na końcu dodajemy żelatynę i mieszamy masę aż do rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę przelewamy do kokilek lub specjalnych foremek, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Aby wyjąć panna cottę z kokilki w całości, wkładamy ją na chwilę do wrzątku, a następnie odwracamy do góry dnem nad talerzem. Panna cotta wypadnie z naczynia.
Deser podajemy z sosem; najlepiej przygotować go ze zmiksowanych truskawek i malin wymieszanych z cukrem pudrem. Aby uzyskać klarowny sos, maliny i truskawki można podgotować z cukrem w garnuszku, a uzyskany syrop przelać przez sitko i polać nim pannę cottę