język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Panna cotta

30.11.-0001 60 minut 4 osoby
Składniki:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 3 łyżki wody
  • ziarna z 1 laski wanilii.
  • Sos:
  • 200 g truskawek i malin,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

W wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy w garnuszku śmietanę kremówkę, dodajemy cukier i ziarna wanilii, mieszamy całość do rozpuszczenia się cukru. Na końcu dodajemy żelatynę i mieszamy masę aż do rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę przelewamy do kokilek lub specjalnych foremek, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Aby wyjąć panna cottę z kokilki w całości, wkładamy ją na chwilę do wrzątku, a następnie odwracamy do góry dnem nad talerzem. Panna cotta wypadnie z naczynia.

Deser podajemy z sosem; najlepiej przygotować go ze zmiksowanych truskawek i malin wymieszanych z cukrem pudrem. Aby uzyskać klarowny sos, maliny i truskawki można podgotować z cukrem w garnuszku, a uzyskany syrop przelać przez sitko i polać nim pannę cottę

Marki
Facebook Instagram