Ciasto z jabłkami
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 80 ml mleka,
- 3 jabłka,
- cytryna,
- ekstrakt z wanilii,
- 150 g cukru (najlepiej sprawdzi się cukier do wypieków),
- 100 g masła,
- proszek do pieczenia,
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy masło i cukier, a następnie przy pomocy miksera ucieramy do powstania gęstej masy maślanej. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu z wanilii i mieszamy szpatułką, aż do połączenia się składników. Jedno jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy masła. Przekładamy do niej naszą masę. Pozostałe jabłka kroimy na plasterki i układamy na górę ciasta. Posypujemy całość cukrem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Gotowe!