spaghetti alla puttanesca
28.07.2020
20 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 300 g makaronu spaghetti Agnesi,
- 3 ząbki czosnku,
- pomidory w puszce Cirio,
- 4 filety anchois
- 4 łyżki oliwy Salvadori,
- garść czarnych oliwek Iposea,
- 1 papryczka chili,
- kilka kaparów
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy i wrzucenia na nią przeciśniętego przez praskę czosnku. Następnie dodajemy pokrojone kapary i smażymy całość przez chwilę. Później dodajemy anchois wymieszane z papryczką chili oraz z oliwkami i kontynuujemy proces podsmażania. Następnie zalewamy całość pomidorami w puszce i gotujemy 5-7 minut, aż sos nieco się zredukuje. Po tym czasie do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy całość i podajemy. Smacznego!