Risotto z dynią
30.11.-0001
30 minut
2 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 100 g ryżu Arborio Riso Gallo,
- 300 g dyni, np. Hokkaido,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 100 g Parmigiano Reggiano
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez minutę. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, podsmażamy przez kolejną minutę. Dodajemy suchy ryż, podsmażamy całość przez kolejne 2-3 minuty do czasu, aż ryż zeszkli się. Następnie zalewamy go kieliszkiem białego wina i mieszamy do czasu aż całe wino odparuje. Ryż stopniowo zalewamy kolejnymi porcjami bulionu, mieszamy aż wchłonie cały płyn. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem, podajemy na talerzu z podprażonymi na patelni pestkami dyni i pokrojonym Parmigiano Reggiano.
Do tego przepisu wykorzystaj