Ribollita toscana
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 2 szklanki ugotowanej, białej fasoli,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 2 selery naciowe,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 puszka czerwonych pomidorów,
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 szklanka jarmużu,
- sól, pieprz, suszony lub świeży rozmaryn,
- do podania: grzanki (chleb podpieczony w piekarniku z oliwą z oliwek).
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy całość przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, seler naciowy i pietruszkę, dalej podsmażamy przez 5 minut. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę , a także bulion i kieliszek wina. Dusimy całość przez około 20 minut, po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, jarmuż oraz przyprawy i gotujemy zupę kolejne 10 minut. Gotową zupę podajemy z grzankami.
Do tego przepisu wykorzystaj