Pizza marinara
Ciasto na pizzę
- 600 g mąki do pizzy Riscossa,
- 200 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- łyżeczka soli.
Sos marinara
- Passata Cirio
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka suszonego oregano.
Przygotowanie:
Odlewamy połowę odmierzonej wody i rozkruszamy w niej drożdże (woda powinna być ciepła, ale nie gorąca). Odstawiamy zaczyn na kilka minut aż nieco urośnie. Następnie dodajemy do niego mąkę i resztę wody, zagniatamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy go do passaty razem z oregano i gotujemy całość przez kilkanaście minut, aż passata nieco zgęstnieje. Gotową odstawiamy do przestudzenia.
Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkowujemy. Smarujemy sosem do pizzy i wstawiamy pizzę do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ją 10-15 minut (zależnie od piekarnika – obserwujemy pizzę, by nie przypiekła się zbyt mocno).