Piccata
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 20 g startego Parmigiano Reggiano,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Na sos:
- 2 łyżki oliwy,
- 100 g kaparów,
- ½ szklanki białego wina wytrawnego,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Filety z kurczaka przecinamy na pół, by uzyskać płaskie kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące wymieszanej z Parmigiano Reggiano. Smażymy do zrumienienia z obu stron na oliwie. Następnie zdejmujemy kurczaka, dodajemy 2 łyżki oliwy i na tej samej patelni podsmażamy kapary. Zalewamy je białym winem i sokiem z cytryny, gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Kurczaka podajemy z sosem i np. z makaronem.