język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Pappardelle z pancettą

08.01.2020 30 minut 4 osoby
Składniki:
  • 300 g boczku pancetta lub innego boczku
  • 2 pory
  • 400 ml śmietany tłustej, najlepiej 30-36% tłuszczu
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 3 łyżeczki listków tymianku
  • Tarty Parmigiano Reggiano
  • Sól do smaku i kolorowy pieprz
  • 1 lub 2 opakowania makaronu Festaiola Pappardelle

Przygotowanie:

1. Umyć pory, przekroić na pół i jasną część pokroić w talarki.

2. Rozgrzać na patelni olej lub masło, dodać pokrojoną w paseczki lub kostkę pancettę i smażyć do czasu aż stanie się chrupiąca.

3. Dodać pokrojone pory. Smażyć pory przez kilka (6-8) minut na średnim ogniu, aż będą delikatne i miękkie.

4. Na patelnię wlać śmietanę, dodać posiekany tymianek, sól, pieprz i wymieszać składniki. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.

5. W osolonej wodzie ugotować makaron.

6. Odlać pół szklanki wody z gotowania makaronu. Za pomocą szczypiec lub sitka przenieść makaron bezpośrednio z garnka na patelnię ze śmietanowym kremowym sosem. Dolać wodę z makaronu.

7. Wyłączyć gaz pod patelnią. Delikatnie wymieszać makaron z sosem, aż będzie równomiernie pokryty.

8. Podać natychmiast, posypują startym serem oraz dekorując świeżymi listkami tymianku.

Zdjęcia i przepis  pochodzą z blogu Olga Smile.

https://www.olgasmile.com/szybkie-dania-z-makaronem.html 

Marki
Facebook Instagram