Pappardelle z pancettą
- 300 g boczku pancetta lub innego boczku
- 2 pory
- 400 ml śmietany tłustej, najlepiej 30-36% tłuszczu
- 1 łyżka oleju lub masła
- 3 łyżeczki listków tymianku
- Tarty Parmigiano Reggiano
- Sól do smaku i kolorowy pieprz
- 1 lub 2 opakowania makaronu Festaiola Pappardelle
Przygotowanie:
1. Umyć pory, przekroić na pół i jasną część pokroić w talarki.
2. Rozgrzać na patelni olej lub masło, dodać pokrojoną w paseczki lub kostkę pancettę i smażyć do czasu aż stanie się chrupiąca.
3. Dodać pokrojone pory. Smażyć pory przez kilka (6-8) minut na średnim ogniu, aż będą delikatne i miękkie.
4. Na patelnię wlać śmietanę, dodać posiekany tymianek, sól, pieprz i wymieszać składniki. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.
5. W osolonej wodzie ugotować makaron.
6. Odlać pół szklanki wody z gotowania makaronu. Za pomocą szczypiec lub sitka przenieść makaron bezpośrednio z garnka na patelnię ze śmietanowym kremowym sosem. Dolać wodę z makaronu.
7. Wyłączyć gaz pod patelnią. Delikatnie wymieszać makaron z sosem, aż będzie równomiernie pokryty.
8. Podać natychmiast, posypują startym serem oraz dekorując świeżymi listkami tymianku.
Zdjęcia i przepis pochodzą z blogu Olga Smile.