Caponata
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 3 bakłażany,
- 1 duża cebula,
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszcze Cirio,
- garść zielonych oliwek,
- garść czarnych oliwek,
- łyżka kaparów,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- kilka łyżek oliwy,
- łyżka podprażonych orzeszków piniowych.
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy na cienkie plastry i każdy posypujemy solą. Zostawiamy je na kilka minut do czasu, aż warzywa puszczą nieco soku. Krople zbieramy z bakłażanów za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy je w kostkę. W międzyczasie kroimy cebulę w kostki oraz seler naciowy w cienkie plasterki. Wlewamy do garnka oliwę, rozgrzewamy ją i wrzucamy cebulę oraz seler naciowy. Mieszamy całość przez kilka minut, następnie dodajemy bakłażany oraz czosnek, mieszamy całość. Po chwili dodajemy oliwki, kapary, octy, pomidory w puszce. Dusimy całość przez 15 minut. Na koniec przekładamy na talerz, dekorujemy świeżą bazylią oraz orzeszkami piniowymi. Danie podajemy z pieczywem.